Türk Telekom

ŞİRKET KÜNYESİ (43)

Şirket Adı Türk Telekom
Kuruluş Yılı 1924
Odak Faaliyet Alanları Mobil, internet, telefon, TV ürün ve dijital hizmetler
Çalışan Sayısı 34.502
Yıllık Gelir 18,1 milyar TL

 

Türk Telekom, girişimcilik ekosistemini güçlendirmeyi; girişimlerle iş birliği yaparak müşterilerine yenilikçi ürün ve hizmetler sunmayı; ülke ekonomisi için sürdürülebilirkalkınma modelleri geliştirmeyi amaçlıyor.

Fikir aşamasındaki girişimlerden, ürünün ticari hale getirildiği girişimlere kadar girişimciliğin her aşamasını kapsayan bir destek anlayışıyla şirket bünyesinde geliştirdikleri girişimcilik yapı ve programları mevcut.

Girişimciler Türk Telekom’a yaratıcılık, çeviklik, esneklik ve risk alabilme konularında ilham kaynağı oluyor. Girişimcilik alanında yapılan çalışmalar dört başlık altında toplanıyor:

TT Ventures: Türkiye’de telekomünikasyon sektöründe bir ilki gerçekleştirerek kurumsal risk sermayesi şirketi olan TT Ventures şirketi kuruldu. Bu şirket kanalıyla büyüme aşamasına gelmiş girişimler, kurumsal girişim sermayesi çerçevesinde maddi olarak ya da ayni sermaye ile destekleniyor. Kurumsal girişim sermayesi ile enerjiden sağlığa, 5G ve akıllı şehirlerden yapay zekâya kadar pek çok alanda Türk Telekom’un ana operasyonları ile sinerji yaratabilecek büyüme aşamasındaki girişimleri şirket kaynakları ile destekleyerek büyümelerine yardımcı olmak ve ülke ekonomisine değer katılması hedefleniyor. Küçük şirketlerin büyüdükçe Türk Telekom’a değer katması ve ülke ekonomisine önemli bir kaldıraç etkisi yaratması bekleniyor.

PİLOT: Girişimcilik alanında yürütülen çalışmaların bir diğeri ise 2013 yılında hayata geçen girişim hızlandırma programı PİLOT. Özel sektör bünyesinde hayata geçirilen ilk girişim hızlandırma programı olan PİLOT ile erken aşamadaki teknoloji alanında yenilikçi iş fikri olan girişimlerle iş birliği yapılıyor, bu fikirlerin son kullanıcıların hayatlarına dokunan ürünlere dönüşmesi hedefleniyor. Programa kabul edilen her girişime 90 bin TL nakit desteğinin yanı sıra, ekiplere ihtiyaç duydukları alanlarda eğitimler veriliyor, ekosistemin önde gelen yatırımcılarından ve başarılı girişimcilerinden oluşan geniş bir mentor ağına erişim imkânı, ofis alanı, şehir dışından katılanlar için konaklama imkânı, 100 bin dolar değerinde bulut hizmetleri ve mobil iletişim paketi sağlanıyor. PİLOT’tan bugüne kadar toplam 45 girişim mezun oldu, mezun olan bu girişimlerden 12 tanesi yatırım aldı. Desteklenen girişimler 2017 yılında 174 kişiye istihdam sağladı ve 12 milyon TL’lik ciro elde ettiler. Türk Telekom da bu süreçte girişimlere toplamda 2 milyon TL nakit desteği sağlamış oldu.

SANTRAL: Türk Telekom yakın bir zamanda Türkiye’de bir ilk olan, girişimciler için topluluk merkezi SANTRAL’i hayata geçiriyor. İstanbul’da merkezi bir lokasyonda bulunan santral binası girişimcilere ilham verici bir ortam sağlayacak şekilde nitelikli bir çalışma ve etkinlik alanına dönüştürüldü. Girişimciler için bir buluşma noktası olacak bu mekânda ekosistemdeki girişimciler arasında etkileşime ve bilgi paylaşımına imkân sağlanması amaçlanıyor. SANTRAL’e üye olan girişimciler ortak çalışma alanlarından 7/24 ücretsiz olarak faydalanabiliyor. Ayrıca, özel olarak tasarlanan etkinlik alanı girişim topluluğuna yönelik buluşmalara ev sahipliği yapıyor. Bu merkez ile girişimcilik ekosisteminde daha geniş bir kitleye fayda sağlanması hedefleniyor.

MUCİT: Türk Telekom içindeki girişimcilerin desteklendiği MUCİT isimli bir kurumiçi girişimcilik programı yürütülüyor. Bu program ile her kademeden çalışan yenilikçi iş fikirlerini paylaşıyor, iş fikirlerini hayata geçirebilmek için destek veriliyor.

Neler başardılar?

Girişimcilik ve inovasyon çalışmaları kapsamında girişimlere verilen destekler ile küçük fikirlerin büyüyerek birçok insanın hayatını değiştiren önemli çözümlere dönüşebildiğinin bilincine varan Türk Telekom, girişimlerle bu kadar yakın çalışmanın şirket kültürünü her geçen gün değiştirdiğinin, Türk Telekom’un yenilikçi bakış açısı ile daha çevik hareket eden bir şirkete dönüşmesine katkı sağlandığının altını çiziyor.

 


 

Kurumiçi girişimcilik örnekleri Kurumiçi ve kurum dışı girişimcilik örnekleri Kurum dışı girişimcilik örnekleri
Aygaz Allianz Türkiye İş Bankası
BKM Allianz Türkiye Zorlu Holding
Boyner Holding BASF  
Doğuş Holding Enerjisa  
Tat Gıda ING Bank  
  Schneider Electric  
  Türk Telekom  
Kaynak;

(43) Türk Telekom,“2017 Faaliyet Raporu”,Aralık 2017,http://www.ttyatirimciiliskileri.com.tr/FaaliyetRaporlari/2017-faaliyet-raporu.pdf

  • Rehber
  • Paylaş
  • İndir