Enerjisa Enerji

ŞİRKET KÜNYESİ(36)

Şirket Adı Enerjisa Enerji
Kuruluş Yılı 1996
Odak Faaliyet Alanları Elektrik dağıtımı ve satışı
Çalışan Sayısı 9.500
Yıllık Gelir 12 milyar TL

 

Türkiye’nin lider elektrik dağıtım ve perakende şirketi Enerjisa, geniş bir inovasyon portföyü oluşturmak adına, farklı kurumlarla iş birlikleriyle hem kurumiçi hem de kurum dışı girişimcilik çalışmalarını yürütüyor.

Elektrik dağıtım ve satışı pazarında 10 milyona yakın müşterisine hizmet sağlayan Enerjisa Enerji, 2014 yılından bu yana gerek çalışanlarının gerekse de kurum dışından startupların yaratıcı ve çözüm odaklı yaklaşımları ile yenilikçi uygulamalarda da öncü rol üstleniyor.

Enerjisa İnovasyon, Ürünler ve Servisler Departmanı tarafından 2016 yılından beri yürütülmekte olan kurumiçi girişimcilik programı “Nar” 2015 yılında başlatıldı. Nar Programı kapsamında bugüne kadar 400’ün üzerinde fikir toplandı, bunların içerisinden hayata geçirilen 12 proje halen hızlandırma sürecine devam ediyor. Program çerçevesinde her yıl şirket içinden belirlenen tema üzerine inovatif fikirler toplanıyor. Bu fikirler konu uzmanı yöneticilerinden oluşan İnovasyon Jürisi tarafından değerlendiriliyor, hızlandırma programı kapsamında pratik ve teorik yalın girişimcilik eğitiminden geçip, kuluçka sürecine dahil oluyorlar. Geçtiğimiz yıl İTÜ Çekirdek ile yapılan iş birliği çerçevesinde Enerjisa’lı girişimciler kurum dışı bir startup olarak İTÜ Çekirdek’in mentör havuzu ve altyapılarından faydalandı. Mayıs 2018’de düzenlenen Nar Yatırım Günü’nde bu süreçlerden geçen kurumiçi girişimciler Enerjisa Üst Yönetimi’ne sunum yaparak, projelerine yatırım bulmaya çalıştılar.

Kurum dışı girişimcilik konusunda Enerjisa iş birliğinde olduğu startuplar ile üç farklı iş modeliyle çalışıyor. Bunların ilki kendi konularındaki derinlikleri ve çevikliklerinden faydalanarak beraber yeni ürün ya da servis geliştirilen model. İkincisi ise startup bünyesinde hazır bulunan ürün ve servislerin portföye eklenmesi ile müşteriye sunulduğu, böylelikle de ürün ile tüketici arasında bir kanal oluşturulan model. Üçüncü model ise stratejik olarak değerlendirilen startuplara yatırımcı perspektifinden bakışa odaklanıyor.

Bunun yanı sıra, İTÜ Çekirdek’le yerel bazda oluşan örneğe benzer şekilde globalde startup arayışı sürdürülüyor. Bu çerçevede, Amerika’nın önde hızlandırma merkezlerinden Plug and Play ile Silikon Vadisi’ndeki startuplar ile iş birliği ve yatırım yapma fırsatları aranmakta, aynı zamanda dünyadaki startup ve teknoloji şirketlerinin merkezi olan Silikon Vadisi’ndeki tüm ekosistem ile güçlü bağlar kuruluyor.

2018 yılında Enerjisa, Avrupa’da Innoenergy tarafından düzenlenen, enerji dikeyine özel startupların katıldığı yarışmanın Türkiye ayağının sponsoru ve Avrupa genelinde jürisi olarak yer alıyor.

Enerjisa tüm bunlara paralel olarak 2018 yılında scouting firmalarından Sente ile iş birliği yaparak yatırım ya da iş birliği yapmak amacı ile enerji sektöründe çalışan startupları dünya çapında arayarak değerlendirmeye de çalışıyor.

Neler başardılar?

Nar programı kapsamında ürün ve servislere dönüşen birçok fikir geldi ve bunların hayata geçmesi noktasında Nar programı iyi bir zemin oluşturdu. Örneğin enerji verimliliği konusunda gelen bir fikir şu anda Enerjisa satış ekipleri tarafından satılan bir ürüne dönüştü. Müşterilerin enerji tüketimlerini kendi komşuları ile karşılaştırması fikri mobil uygulama içerisinde hayata geçti ve en beğenilen özelliklerden biri oldu. Benzer şekilde birçok fikir müşterilere sunulabilecek ürünlere ya da servislere dönüşerek farklılaşma yarattı ve ürün portföyünü zenginleştirdi.

Startup ekosisteminde iş birlikleri yapılarak elektrik dışında Enerjisa olarak müşterilere sunulan ürün ve servislerin genişletildi.

Son olarak da geçtiğimiz günlerde, Enerjisa yatırımcı olarak elektrik şarj istasyonu operatörü e-şarj’a yatırım yaparak yeni bir iş koluna girmiş oldu.

 


 

Kurumiçi girişimcilik örnekleri Kurumiçi ve kurum dışı girişimcilik örnekleri Kurum dışı girişimcilik örnekleri
Aygaz Allianz Türkiye İş Bankası
BKM Allianz Türkiye Zorlu Holding
Boyner Holding BASF  
Doğuş Holding Enerjisa  
Tat Gıda ING Bank  
  Schneider Electric  
  Türk Telekom  
Kaynak;

(36) Enerjisa Enerji,“2017 Faaliyet Raporu”,Aralık 2017,https://www.enerjisa.com.tr/Media/GetFile?fileId=3860

  • Rehber
  • Paylaş
  • İndir