BASF

ŞİRKET KÜNYESİ(28)

Şirket Adı BASF
Kuruluş Yılı 1865
Odak Faaliyet Alanları Kimyasal Ürünler, Performans Ürünleri, Fonksiyonel Malzemeler ve Çözümler, Tarım Çözümleri ve Petrol ve Gaz
Çalışan Sayısı 115.000
Yıllık Gelir 64,5 milyar euro


Sürdürülebilir bir gelecek için kimya yaratıyoruz misyonuyla faaliyetlerini sürdüren BASF, kurum içinde ve dışında kimyanın önemli rol oynadığı vizyoner projeleri destekliyor.

70 farklı lokasyonda, 10.000 Ar-Ge çalışanına sahip, kimya sektörünün en inovatif şirketi BASF, kimya odaklı inovatif projeler konusunda yenilik arayışlarını laboratuvarlarında sınırlı tutmuyor. Kurum içinde ve dışında, günümüzün zorluklarına çözüm bulmayı amaçlayan projelere yatırım yapıyor.

BASF New Business GmbH(29): BASF’nin ana faaliyetleri dışında kalan ancak kimyanın ve gelecek teknolojilerin odak alındığı projelere yatırım yapan kuruluştur. Cesur, yaratıcı ve inovatif projeleri değerlendirerek, iş ortaklıkları yapan ve pazarda fark yaratmayı hedefleyen kuruluş, BASF’nin gelecekteki iş alanlarını belirlemeyi amaçlıyor. “Keşif ve Kuluçka” süreci ile BASF alanları dışında, kimya odaklı inovatif projeler araştırılıyor, potansiyel teşkil eden şirketlerin teknolojik deneyimleri değerlendiriliyor. Keşif sürecinde pazara giriş için konseptler geliştirilirken, tasarlama (kuluçka) sürecinde konseptin bir adım ötesine geçiliyor ve pazarda minimum uygulanabilir ürün (MVP) ile denemeler yapılıyor. İş oluşturma sürecinde ise BASF Venture Capital yatırımıyla, iş geliştirilerek start-up yapılarla satışlara başlanıyor. BASF New Business GmbH’de organik elektronik, 3D baskı, E-güç yönetimi, Muflon çözümleri konularına odaklanılanılıyor. Kuruluşun start-up iş birliklerine örnek olarak şunlar verilebilir: Yeni nesil enerji depolama cihazlarına yönelik gelişmiş karbon materyaller üreticisi EnerG2’nin 2016 yılında satın alınması, filaman üreticisi Innofil3D’nin Ağustos 2017’de satın alınarak 3D baskıya yönelik termoplastik filamanların elde edilmesi, nesnelerin 3D modellerini üretmek üzere kullanılan özel 3D sensörler geliştiren TrinamiX spin-off yapısı.

BASF Yeni Girişimler Programı(30): BM’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde, az gelişmiş bölgelerde yaşayan insanların daha iyi bir yaşam sürmeleri için geliştirilen yerel girişimler destekleniyor. Aynı zamanda kısa ve orta vadede yeni pazarlar ve iş birlikleri oluşturuluyor. Proje fikirleri merkezi bir yönlendirme komitesi tarafından seçilirken; sosyal etki, yenilikçi iş modelleri ve iş potansiyeli kriterleri temel alınıyor. BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, sosyal etki kriterlerinin temelini oluşturuyor. Projeleri seçerken farklı sektörlerde olmalarına dikkat ediliyor. Proje dahilinde 12 yeni girişime destek veriliyor.

UNIQUE BASF Akademik İş Birliği Programı(31): BASF inovasyon arayışında akademik kaynaklara önem veriyor. Üniversitelerle uzun soluklu iş birlikleri oluşturarak, bilimsel tecrübeden, yeni teknolojilerden ve farklı disiplinlere ait uzmanlıklardan faydalanmak amaçlanıyor. Standford, Harvard ve Texas A&M gibi dünyanın en önemli üniversitelerin dahil olduğu programda, Akademik İş Birliği Geliştiricisi rolündeki BASF çalışanları üniversite ile BASF arasında köprü kurup, iş birliği fırsatlarını belirliyor ve yeni projeler başlatılmasını sağlıyor.

“Creator Space” Programı(32): BASF’nin 150. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde, 2015 yılında başlattığı “Creator Space” programı, olumlu sonuçları sebebiyle bir yıldönümü aktivitesi olmaktan çıkarak şirketin bir inovasyon süreci haline geldi. Program çerçevesinde, BASF çalışanları, farklı pazarlarda yeni teknoloji ve iş modelleri bulmak için farklı paydaşlarla bir araya geldiler. Bu programda 6.000’den fazla çalışan, akademisyen, sektör uzmanı ve devlet temsilcisi bir araya gelip gıda, akıllı enerji ve şehir hayatı temalarına odaklanan, sosyal faydaları da dikkate alan fikir ve konseptler geliştirdiler.

Neler başardılar?

Creator Space Programı ile 10.000’nin üzerinde BASF çalışanı ve dış paydaş, 4,5 milyon sanal ziyaretçi katılımı ile 1.000’den fazla fikir ve 500’den fazla konsept değerlendirdi. BASF çalışanları ve sivil toplum kuruluşları iş birliği ile gerçekleştirilen 150’den fazla proje hayata geçirildi. Hali hazırda bir düzineden fazla proje, farklı aşamalarda hayata geçmeyi bekliyor. Bu projelerin birçoğu sosyal girişimcilik kavramlarını destekliyor. Brezilya’da düşük gelirli aileler için tasarlanan enerji tasarruflu ev, binalara gün ışığını getiren teknoloji ve Mumbai’de bir sivil toplum örgütü iş birliğiyle geliştirilen gecekondu mahallelerinde su ve hijyen çözümleri, Creator Space programı dahilinde yürütülen projelerden birkaçı.

UNIQUE BASF Akademik İş Birliği Programı kapsamında 2011 yılından itibaren üniversiteler ile yapılan iş birlikleri sonucunda 105 proje gerçekleştirdi, 2013 yılından beri 122 makale yayınladı, 8 patent çıkarıldı.

 


 

Kurumiçi girişimcilik örnekleri Kurumiçi ve kurum dışı girişimcilik örnekleri Kurum dışı girişimcilik örnekleri
Aygaz Allianz Türkiye İş Bankası
BKM Allianz Türkiye Zorlu Holding
Boyner Holding BASF  
Doğuş Holding Enerjisa  
Tat Gıda ING Bank  
  Schneider Electric  
  Türk Telekom  
Kaynak;

(28) BASF,“BASF Online Report 2017”,Aralık 2017,http://report.basf.com/2017/en/.

(29) BASF,“About Us,”Ekim 2018,https://www.basf.com/de/en/company/about-us/companies/BASF_New-Business-GmbH.html.

(30) BASF,“Employees and Society”,Ekim 2018,https://www.basf.com/en/company/sustainability/employees-and-society/goals.html.

(31) BASF,“Collaborations with academia”,Ekim 2018,https://www.basf.com/global/en/who-we-are/innovation/our-collaborations/ academia.html

(32) BASF,“Our Wayto Innovations”,Ekim 2018,https://www.basf.com/en/company/innovation/our-way-to-innovations/creator-space/ What-is-Creator-Space-.html.

  • Rehber
  • Paylaş
  • İndir