Zorlu Holding

ŞİRKET KÜNYESİ

Şirket Adı Zorlu Holding
Kuruluş Yılı 1953
Odak Faaliyet Alanları Tekstil, tüketici elektroniği, beyaz eşya, bilgi teknolojileri, enerji, gayrimenkul, madencilik ve metalürji
Çalışan Sayısı 30.000’e yakın
Yıllık Gelir 14,2 milyar TL

 

Zorlu Holding, inovasyona yönelik çalışmaların tabandan üst yönetime doğru yayılmasını esas alan bir program hedefliyor.

İmece ismi ile oluşturulan platformda, sosyal meseleler etrafında bir araya gelen birey ve kurumların; yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretilebilmesi için çeşitli kaynaklarla buluşturulması amaçlanıyor. Şirketlerin ya da bireylerin tek başlarına bir şeyler yapmaya çalıştığı bir dönemde olunmadığının altını çizen Zorlu Holding, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne göre belirlenen toplumsal meselelere odaklanmayı sürdürüyor. Bu kapsamda çözüm üreten ortamları yaratmanın ilk koşulunun, birden fazla paydaşın katıldığı ve ortak değer yaratan, sürdürülebilir sistemler kurmaktan geçtiğine inanıyor.

Bu çalışma kapsamında; çalışanları geliştirecek eğitimler, projeler, sinerji grupları, seminerler planlanarak, farklı grup şirketlerindeki farklı ekiplerin bir arada çalışması sağlanıyor. Bu programın düzgün bir şekilde işleyebilmesi için kurumiçi iletişimin, gelişimin, sonuçların ve ihtiyaçların etkin bir şekilde yönetilmesi gerektiği vurgulanıyor.

İmece’nin mesele süreçlerine başvuran ekipleri arasında şirket içerisinde, grup şirketlerimizden farklı alanlarda çalışanlarımız bir araya gelerek proje ekibi oluşturuyor. Toplumsal meselelere çözüm üretmek, fayda sağlamak adına beraber yaptıkları işlerde, kendilerini değerli hissettirecek projeler üzerinde çalışıyor. Şirket olarak kurum içi girişimciliğin de aynı anda desteklendiği bu süreçte sosyal meselelere çözüm getirecek sürdürülebilir iş modellerini yaratmada çalışanları desteklenmesi hedefleniyor.

Tüm çalışanların programa dahil edilmesi durumunda kültürel bir değişimin zaman içinde gerçekleşeceğini öngören Zorlu; gelişimin, bireysel ve takımsal çalışmalarla güçlenmesi ve birimler arasında yayılarak artması üzerine çalışmalarını yürütüyor.

Zorlu Holding Sinerji Projesi 2017 yılında başlatılan, Zorlu Grubu’nun farklı sektör ve şirketlerinden seçilen 120 katılımcının, 12’şer kişiden oluşan toplam 10 grup halinde; “ürün, kanal, şirket, insan ve insan kaynakları, yönetim ve süreç sinerjisi” ile verimli ve ortak faydayı ortaya koyacak fikirler üzerine çalışması için kurgulanmış bir program.

Zorlu Grup bünyesindeki tüm çalışanların bir araya gelerek, yeni iş modelleri ve değer yaratacak yeni iş yapış biçimlerine adapte olmaları amaçlıyor. Bu program kapsamında, uyguladıkları farklı yöntemlerle, girişimci olma potansiyeli taşıyan çalışanları gerçek girişimcilere dönüştürüyor ve tamamen farklı ve sürdürülebilir iş yapış modelleri geliştirmek üzerine zihinlerini tetikliyorlar.

Neler başardılar?

Kurumiçi girişimcilik kapsamında, çalışanlara ulaşmanın şirket açısından yararlı olduğu deneyimlendi. Projelerini özgür şekilde paylaşan çalışanların projeleri değerlendirildikten sonra, projelerine dair yapılan yorumlar ve tavsiye edilen geliştirme yöntemleri çalışanların motive olmasını sağlıyor. Çalışanlar eksikliklerini geliştirmeye yönelik daha hevesle çalıştıklarını ve kuruma olan aidiyetlik duygularının arttığını ifade ediyor.

Çalışanın birlikte çalışma kültürünün iyileşmesi, bölümler grup şirketleri arasında yardımlaşmanın, bilgi alışverişinin artması, yenilikçi ve girişimci bakış açısının yaygınlaşması en önemli katkıları olduğu görülüyor.


 

Kurumiçi girişimcilik örnekleri Kurumiçi ve kurum dışı girişimcilik örnekleri Kurum dışı girişimcilik örnekleri
Aygaz Allianz Türkiye İş Bankası
BKM Allianz Türkiye Zorlu Holding
Boyner Holding BASF  
Doğuş Holding Enerjisa  
Tat Gıda ING Bank  
  Schneider Electric  
  Türk Telekom  
  • Rehber
  • Paylaş
  • İndir